Hva er K vitaminer?

En stund trodde man at K vitaminer kun hadde én oppgave i kroppen, men det har flere funksjoner. Hva er K vitaminer egentlig, hva gjør de i kroppen, og hvilke matvarer finnes de i?

Kroppen trenger vitaminer for å fungere optimalt, og vitamin K er et like viktig næringsstoff som de andre vitaminene.

Hva er K vitaminer?

Vitamin K, som er et fettløselig vitamin, er betegnelsen på to ulike naturlige former: K1 og K2. Selv om fettløselige vitaminer holder seg lenge i kroppen og fungerer som et reservelager dersom du har vitaminmangler, er absorpsjon av både K1 og K2 vitamin relativt lav, og omsetningen rask. Derfor er det viktig med en regelmessig tilførsel av K vitaminer. Det kan enten gjøres gjennom et variert kosthold eller ved å ta vitaminet i form av kosttilskudd.

Hvilken nytte har K vitaminer i kroppen?

Den mest kjente funksjonen til vitaminet er evnen til å få blodet til å koagulere. Lenge trodde man at dette var det eneste vitamin K var godt for, men i senere tid har man også kunnet dokumentere at vitaminet er viktig for beinhelsen og et normalt kalsiumnivå. K vitaminer er derfor viktige for kroppen vår.

Hva er de forskjellige K vitaminene?

K1-vitamin, fyllokinon:

K1-vitamin dannes ved fotosyntese og finnes i grønne planter som, rosenkål, brokkoli, spinat, salat, kål og produkter av planteoljer, spesielt raps-, soya- og olivenolje. Disse grønne bladgrønnsakene står for omtrentlig 90 prosent av inntaket vårt av K vitaminer. Siden de ofte finner veien til våre middagstallerkener, er de fleste godt dekket av vitaminet gjennom et vanlig norsk kosthold.

Andre kilder til K vitaminer kan være meieriprodukter, kornprodukter og kjøtt. Vitamin K1 er et relativt stabilt vitamin ved varmebehandling, men er ømfintlig for lys. Derfor bør oljer oppbevares mørkt og helst kaldt for å hindre harskning av fettet.

K2-vitamin, menakinon:

K2-vitamin dannes av bakterier i tarmen, men vi kan også finne vitaminet i matvarer som lever, muggoster og egg. Den japanske retten natto, som er gjærede soyabønner, er spesielt rik på K2-vitamin.

Hvem trenger K vitaminer?

Ved nedsatt fordøyelse eller andre forstyrrelser i tarmen, kan det oppstå mangel på K vitaminer. Men mangler forekommer sjeldent da vitamin K2 naturlig dannes av tarmbakterier hos mennesker. Likevel kan enkelte ha en økt risiko for mangel:

  • Spedbarn født for tidlig
  • Personer som har en ensidig kost
  • Kronisk syke
  • Eldre som er syke

Vitamin K samarbeider med celler som produserer viktige proteiner, og er ikke dette samarbeidet optimalt vil ikke proteinet bli dannet riktig. Det fører igjen til at de ikke kan gjøre jobben sin i kroppen.

Spesielt gjelder dette proteinene som stanser blødninger, og proteinene som bygger kalsium inn i skjelettet vårt. Et lavt innhold av K vitaminer kan derfor få konsekvenser i form av et svakere skjelett.

Personer som tar blodfortynnende medikamenter, bør ta kontakt med sin lege ved tvil.