I hvilken type mat finnes vitamin K2?

K2 vitamin produseres i tarmen, men ikke i veldig store mengder. Mer og mer forskning viser at K2 har en rekke positive effekter. Her får du vite hvilke matvarer vitamin K2 finnes i. Her får du vite hvilke matvarer vitamin K2 finnes i.

Hovedsakelig finnes det to typer vitamin K2. Den ene menakinon-4 som stammer fra dyr, og den andre menakinon-7 fra bakterier. Helseeffekten fra begge er den samme når de inntas i tilstrekkelige doser, men egenskapene er forskjellige. Menakinon-7 er spesielt viktig.

Vitamin K2 i matretten natto

Av alle matprodukter som inneholder menakinon-7, troner den japanske matretten natto i ensom majestet øverst. Natto spises ikke over hele Japan, men er en spesielt populær rett i de østlige delene av landet, i Tokyo og provinsene rundt, men sjelden i de vestlige delene. Matretten er tilberedt av fermentert soya og minner om slimete bønner med klebrige slimstenger i mellom. Det påstås at disse lukter som av svette sokker.

Det er ikke kjent hvordan natto, som er blitt spist i flere hundre år, oppstod, men det finnes en legende om dette. Legenden forteller at japanske soldater ved et uhell skapte natto omkring år 1080.

Soldatene pleide å koke soyabønner til hestemat, og en gang ble de plutselig angrepet av en invasjonshær. I all hast ble soyabønnene stappet i stråsekker der de ble oppbevart til hæren kom tilbake til noen dager senere. På dette tidspunktet hadde soyabønnene råtnet, men i all desperasjon spiste soldatene dem likevel – og likte smaken. Ikke lenge etter ble natto presentert for keiseren som også likte smaken. Og med keiserens velsignelse ble natto en populær rett.

Konsist matprodukt som inneholder K2

Bakteriene i stråsekkene som hadde fått soyabønnene til å råtne produserte betydelige mengde av bakterien som inneholder vitamin K2. Inntil for få år siden ble natto fremdeles tilberedt på den tradisjonelle måten der man pakket kokte soyabønner i strå.

I dag brukes ikke strå i produksjonen av natto, men den K2-produserende mikroben fra strå, bakterien Bacillus subtilis natto, tilsettes bønnene i en fabrikk. Dette gir et mer konsistent produkt som inneholder en overflod av menakinon-7.

Vitamin K2 i mat i Norge

Natto er vanskelig å få tak i her i landet, men det er kanskje heller ikke et innbydende matprodukt for norske ganer. Derfor er natto en lite aktuell matkilde for å få i seg tilstrekkelig vitamin K2 fra. Istedet kan man spise fermentert og modnet mat som yoghurt og oster som gammelost og blåmuggost, samt rakfisk. Disse matvarene er rike på vitamin K2. Andre kilder til vitamin K2 i mat er klippfisk, eggeplomme, kyllinglever og smør fra kyr som har gresset tre til seks måneder per år.

Det finnes i dag ikke offentlige anbefalinger for hvor mye K2 man bør innta per dag. Du kan få i deg K2 via maten, men du kan også velge å ta daglige tilskudd av K2 Vitamin.