Hva kan forhøyet kalsiumnivå føre til?

Kalsium er en av de viktigste byggesteinene i skjelettet vårt og bidrar til flere oppgaver i kroppen. Dette mineralet er viktig å tilføre kroppen daglig, men hva skjer om du får i deg for mye? Dette er det forhøyet kalsiumnivå kan føre til.

Det sies at nøkkelen til god helse er et variert kosthold og mosjon. Ved å spise variert og sunt får du i deg det meste av både vitaminer og mineraler kroppen din trenger for å fungere optimalt. Det samme gjelder kalsium – de aller fleste får nok ved å ha et vanlig variert kosthold. Bruk av kosttilskudd med innhold av kalsium ved siden av kostholdet har heller ikke vist seg å være skadelig, men likevel kan man få i seg for mye kalsium som kan føre til plager. Noen av disse må behandles av lege.

Hva er forhøyet kalsiumnivå?

Normalt sett har vi mellom 2,1 og 2,6 mmol kalsium per liter blod i kroppen. Dersom du får i deg mer enn dette blir det for høye verdier av kalsium i blodet ditt. Forhøyet kalsiumnivå er også kjent som hyperkalsemi, og betyr at verdiene er over 2,6 mmol per liter.

Hyperkalsemi kan forekomme hos begge kjønn i alle aldersgrupper, men det er vanligst etter 60-årsalderen. Det forekommer også oftere hos kvinner enn menn. Selv om forhøyet kalsiumnivå regnes med verdier på over 2,6 mmol per liter, er det vanligvis slik at symptomer først melder seg når verdiene når 2,9 mmol per liter.

Hvilke plager kan man få av forhøyet kalsiumnivå?

Et forhøyet kalsiumnivå kan gi mange ulike plager. Vanlige symptomer på dette er blant annet tretthet, depresjon, kvalme, oppkast, diaré og magesmerter. I tillegg kan det føre til muskelsvakhet, forstyrrelser av hjerterytme og en tendens til nyresten.

Årsaken til forhøyet kalsiumnivå kan blant annet være analysefeil, noe som forekommer nokså ofte. Derfor kan det være nødvendig med mer enn én prøve for å kunne stadfeste denne tilstanden. En annen vanlig årsak er immobilisering. Det kan føre til nedbygging av skjelettet, frigjøring av kalsium og dermed hyperkalsemi.

De sjeldnere årsakene til forhøyet kalsiumnivå kan være diverse alvorlige sykdommer, vitamin D-forgiftning eller kalsiumforgiftning.

Hva gjør jeg om jeg har forhøyet kalsiumnivå?

Det kan være lurt å oppsøke lege eller sykehus dersom du er i tvil, eller ønsker å teste deg. De vil treffe nødvendige tiltak vedrørende utredning og behandling. Det kan også være lurt å merke seg at kalsiumtilskudd kan påvirke opptaket av en del legemidler. Derfor bør du rådføre deg med legen din, og lese pakningsvedlegget til reseptbelagte medikamenter nøye.