Kan kosttilskudd gi mer energi?

Til tross for at døgnet kun har 24 timer, er det for de fleste av oss en lang rekke gjøremål som skal gjennomføres i løpet av denne tiden. Få hadde takket nei til litt ekstra energi for å få til dette. Men kan kosttilskudd gi deg mer energi?

Et raskt søk på Google, gir hele 1,1 millioner treff på søkeordet kosttilskudd. Det er ingen hemmelighet at en lang rekke av disse ikke nødvendigvis holder hva de lover, men enkelte kosttilskudd skal kunne gi deg en opplevelse av økt energi.

Koffein er et av tilskuddene du kan ta for å føle deg mer opplagt. Dersom du ikke liker kaffe, er ikke det noe problem, da stoffet også finnes i tablett- og kapselform. Koffein vil ikke nødvendigvis gi deg mer energi på sikt, men kan gi en følelse av bli mer våken fra cirka 20 minutter etter inntak. Ginseng er også et tilskudd mange velger å ta. Ginseng har i likhet med koffein blitt brukt i tusenvis av år, og er godt kjent i den urgamle kinesiske medisinen.

Hva bør jeg velge av kosttilskudd?

Dersom du allerede dekker ditt behov av vitaminer, mineraler og Omega 3, men fremdeles ønsker å få mer energi, kan et kosttilskudd være med å bidra. For mange kan en vedvarende utmattethet eller tretthetsfølelse skyldes mangel på enkelte vitaminer eller mineraler. For eksempel kan jernmangel og mangel på vitamin B12 medføre tretthet. I tilfeller der en mistenker mangel på vitaminer eller mineraler, bør en oppsøke lege, ta en blodprøve og få dette bekreftet eller avkreftet.

Om prøvene viser mangel på enkelte vitaminer eller mineraler, kan disse enkelt tilføres via kosten som tilskudd. I tilfeller der dette ikke er tilstrekkelig, vil man kunne få injisert det man mangler hos legen. For de som derimot ikke har påviste mangler, kan et tilskudd av rosenrot virke oppkvikkende. Rosenrot er i likhet med ginsengrot og koffein naturlig forekomne, og derfor ikke farlig å tilføre kroppen. En god tommelfingerregel er likevel å lese pakningsvedlegget godt, slik at du ikke reduserer virkningen av eventuelle andre medisiner du går på.

Hva kan jeg gjøre selv for å få mer energi?

Til tross for at kosttilskudd kan hjelpe deg et stykke på vei, er den letteste måten å få økt energi i hverdagen på å gjøre noen enkle grep selv.

For eksempel er det bevist at regelmessig trening eller mosjon gir økt energi og velvære. Det samme kan sammenhengende, god søvn gjøre for deg. Så om du dropper den siste episoden av favorittserien din, og heller går en halvtime tidligere i seng, vil du mest sannsynlig møte neste dag med mer energi og entusiasme. Passer du i tillegg på å få i deg fem om dagen, rikelig med fisk og grove kornprodukter, er sjansen stor for at du vil føle deg mer opplagt i hverdagen.