Hva bør jeg vite om vitaminer og mineraler i potet?

Til tross for at poteten ikke har det høyeste nivået av næringsstoffer, har den fortsatt stor betydning for oss. Selv om andre grønnsaker er rikere på kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter, er poteten oftere å finne på middagstallerkenen.

Mange tenker automatisk på stivelse og karbohydrater når det er snakk om potet, men da er det viktig å huske at nordmenn har spist poteter i århundrer – lenge før det ble sett på som usunt og fetende. Poteter til middag gjør ingenting så lenge du har et sunt og variert kosthold.

Vi burde ikke undervurdere poteter. Visste du for eksempel at det er en betydelig kilde til jern? Vi får nemlig så mye som åtte prosent av jerninntaket vårt fra poteter – ikke fordi grønnsaken er jernrik, men fordi den spises regelmessig.

Riktig tilberedning gir mest næringsstoffer

Poteten, som er den fjerde største dyrkede matvaren etter ris, hvete og mais i verden, spiller en viktig rolle i kostholdet vårt. Næringsinnholdet må ses i lys av måten vi tilbereder den på, fordi den ikke kan spises rå.

For å ivareta mest mulig av næringen bør du velge riktig tilberedningsmetode. Koking, steking, baking, fritering og tilberedning i mikrobølgeovnen er alle måter som påvirker dette – og kan både øke og senke nivået på næringsstoffer. Vi skal se litt nærmere på hvordan du bør tilberede poteten:

Mineraler og vitaminer i potet

Mens koking av poteter kan halvere mineralinnholdet, vil metoder der du ikke senker dem i vann bevare det. Det er spesielt kalium, fosfor og magnesium som lekker til kokevannet, mens jern og sink ikke påvirkes i særlig grad.

Poteter er rike på kalium. Til tross for at folk flest tror bananer inneholder mest av næringsstoffet, har en stor bakt potet med skall hele 1600 milligram kalium. Det er omtrent fire ganger så mye som en middels banan, og tilsvarer nesten halve den daglige anbefalte mengden kalium.

I tillegg inneholder poteter det vannløselige vitaminet B6 som er viktig for nervesystemet og normal energiomsetning. Én potet med skallet på kan gi nesten 46 prosent av den daglige anbefalte.

Vitamin C og antioksidanter

Du var kanskje ikke klar over at poteten er en god kilde til antioksidanter? Det er den! I potetskallet finner du nemlig vitamin C,  en viktig antioksidant som blant annet bidrar til oppbygging og vedlikehold av bindevev i kroppen.

Ettersom vitamin C er et vannløselig vitamin er det mye som forsvinner under tilberedning, men likevel er det en god kilde. Koking og dampkoking vil bevare næringen mer enn fritering.

Fiber

Skallet på poteten inneholder også en del fiber. En stor potet kan inneholde omtrent syv gram kostfiber, som utgjør en fjerdedel av det daglige anbefalte inntaket. Uten skallet synker dette nivået til kun én gram. Matvarer med fiber bevarer metthetsfølelsen og kan av den grunn føre til mindre småspising.

For å få mest mulig næring ut av poteter, kan vi konkludere med at poteten er sunnest med skallet på. Den er også best bakt i ovnen, kokt i dampkoker eller kokt i mikroen.