Hjelper vitaminer mot kviser?

Kviser kan oppstå i alle aldre og er et universelt problem. Men det er ikke bare genetikk som bestemmer hvordan huden din ser ut, livsstil og kosthold – spesielt vitaminer kan hjelpe mot kviser.

Hormonelle tenåringer er godt kjent med problemet, men også i voksen alder kan man oppleve å få kviser. Selv om en kvise eller to i ny og ne ikke er krise, kan det likevel oppleves som skikkelig kjipt.

Hvorfor får jeg kviser?

Å få kviser er vanligst i puberteten, men enkelte kan oppleve å ha problemer med kviser til omtrent 40-årsalderen. Det kan også være vanlig for kvinner å få kviser før menstruasjon og under graviditet. Det er i tillegg vanlig for mennesker som blir utsatt for kulde, varme eller forurensing å få kviser.

Huden vår inneholder talgkjertler som produserer fett og forhindrer uttørking av huden. Dette blir hudens eget smøremiddel som gjør den myk og samtidig beskytter mot bakterier. Det er mest talgkjertler i ansiktet, på brystet og øvre del av ryggen, og derfor er det vanlig at kviser forekommer i disse områdene.

Hva er kviser?

Når kroppen har stor produksjon av hormoner, setter det kroppen litt ut av balanse. Når fettproduksjonen i talgkjertlene er høy og hoper seg opp, oppstår det en betennelse under hudoverflaten. Resultatet er hudormer som viser seg som små hvite eller svarte forhøyninger i huden.

Deretter dannes det stoffer rundt hudormen som blir øm, rød og hoven. Da blir hudormen til en kvise, og får senere en gul topp. Ikke alle talgkjertler blir til kviser, men dersom talgkjertlene i huden produserer ekstra mye fett og hudceller, kan det dannes nye hudormer som blir til kviser.

Vitaminer hjelper mot kviser

Selv om uren hud kan være et problem for mennesker i alle aldre og uansett hva slags hudtype du har, fortvil ikke – det er hjelp å få. Det finnes nemlig vitaminer som kan motvirke kvisedannelse og dempe plagene.

Vitamin A er spesielt bra mot dette problemet. Det fettløselige vitaminet virker bakteriedrepende. Matvarer som er fulle av næringsstoffet er spinat, brokkoli og gulrot. Spinat inneholder også sink som kan hjelpe A-vitaminer med effekten mot kviser.

Hvilke matvarer har vitaminer som hjelper mot kviser?

Et variert kosthold med nok fisk, frukt og grønnsaker er det beste du kan spise – både for helsen og for huden. Dette er matvarene som kan hjelpe mot kviser:

  • Rød paprika har masse C-vitaminer, fiber og vitamin B6, og er en viktig grønnsak som kan hjelpe mot kviser. Paprika er godt på brødskiva, i salaten, i wok eller bare rå.
  • Spinat er proppfull av vitaminer. Både vitamin E, C og A som er gode vitaminer for huden og mot kviser. I tillegg inneholder spinat både folat, klorofyll og magnesium.
  • Selleri inneholder mengder av vitamin K. Det kan hjelpe med blodsirkulasjonen og dermed hjelpe til å holde huden ren.
  • Papaya inneholder naturlig mye betakaroten, vitamin C og E som kan beskytte huden mot solskader, gir fukt og er gunstig mot urenheter i huden.
  • Laks er full av sunne omega-3 fettsyrer, samtidig som det dekker behovet for D-vitaminer. Disse næringsstoffene kan være gode hjelpemidler mot betennelser, rynker og kviser. Samtidig gir den huden fuktighet innenfra.
  • Kokosolje er rik på vitamin E og essensielle fettsyrer som kan hjelpe huden med å holde seg myk og fuktig. Enkelte bruker også kokosolje som hudkrem.