– Vitamin K2 reduserer bentap i kroppen, sier professor

Jan Oxholm Gordeladze, professor emeritus, PhD, er en av Norges fremste innen forskning på vitamin K2. Han mener nordmenn vil få en bedre folkehelse hvis vi får i oss mer av dette supervitaminet.

Gordeladze er en svært anerkjent mann blant norske forskere, og inntil nylig var han leder i forskningsgruppen «Stamceller og mikroRNA» ved avdeling for molekylærmedisin ved Universitetet i Oslo. Han har doktorgrad innenfor emnet enzymologi, og han har internasjonal erfaring fra blant annet USA og Frankrike.

Etter flere års forskning på virkningen av K2-vitamin i forbindelse med kroppens bendannelse, er Gordeladze klar i sin tale:

CV – Jan Oxholm Gordeladze
  • Professor emeritus (2018)
  • Professor i medisinsk biokjemi ved Institutt for Basalmedisin, Universitetet i Oslo (1993-2018)
  • Assosiert professor i eksperimentell revmatologi, Universitetet i Montpellier, Frankrike (2006-2009)
  • Leder av 4. semester, preklinisk medisin, medisinstudiet, IBMS, Universitetet i Oslo (2001-2002)
  • Fulbright Scholar ved National Institute of Health (NIH), Bethesda, Maryland, USA (1990-1991)
  • Seniorforsker, Norges Forskningsråd (1985-1988)
  • Medisinsk sjef i MSD, Norge (1983-1984)
  • PhD-kandidat, Universitetet i Oslo, doktorgrad (1981)
  • Mastergrad i biokjemi, NTNU, Trondheim (1975)

– Vitamin K2 reduserer bentap i kroppen. Det er også all grunn til å tro at vitamin K2 har en rekke andre oppgaver i kroppen som er vesentlig for helsen, i tillegg til de som allerede er kjent. Personlig er jeg av den oppfatning at økt inntak kan ha stor betydning for folkehelsen.

K2 – et genialt vitamin

Gordeladze har forsket mye på K2-vitamin. I ett av studiene, som ble publisert i 2015, viste professoren og forskningsteamet hans at tilførsel av vitamin K2 hadde oppsiktsvekkende effekt på benbyggende celler, som er ansvarlige for å danne og vedlikeholde benvevet. At K2-vitamin styrker bendannelse er også vist i mange store kliniske studier i utlandet.

I likhet med vitamin A og D er vitamin K2 egentlig et hormon, eller et prehormon. Dette er viktig å få frem for å forstå de biokjemiske prosessene vitaminet har i kroppen.

Vitamin K2 virker motsatt i bløtvev, som for eksempel i overflateceller, blodårer og hjerteklaffer.

– I denne typen celler aktiverer K2-vitamin et annet protein som binder kalsium til seg, og deretter transporter det vekk, sier professor Gordeladze før han avslutter:

– Alt dette gjør K2 til et temmelig genialt vitamin.