Vet du hvilke kosttilskudd kroppen din trenger?

Vi nordmenn kjøper årlig kosttilskudd for milliarder av kroner. Men har vi egentlig nok kunnskap om hva kroppen vår trenger av vitaminer, mineraler og proteiner ut over det vi får naturlig gjennom et normalt nordisk kosthold?

Kosttilskudd er en fellesbetegnelse på produkter som tilfører kroppen ulike næringsstoffer. Norske helsemyndigheter definerer kosttilskudd som næringsmidler som er beregnet til å supplere kostholdet – enten det dreier seg om konsentrerte vitaminer, mineraler eller andre stoffer med ernæringsmessig eller fysiologisk effekt, alene eller i kombinasjon. Kosttilskudd omsettes i ferdigpakket og dosert form beregnet til å inntas i små oppmålte mengder.

Forebygge fremtidige plager

I følge en nylig gjennomført undersøkelse i regi av Norstat er forebygging av fremtidige plager relatert til hjerte og blodårer den største motivatoren for å ta kosttilskudd. Hele 50 prosent av de spurte oppgir dette. Nesten like mange, 49 prosent,  oppgir at de tar kosttilskudd for å få mer energi i hverdagen, mens 42 prosent ønsker å forebygge leddplager og 41 prosent vil opprettholde og styrke benbygningen.

Vitaminer er livsnødvendige for menneskekroppen

På spørsmål om i hvilken grad de spurte i undersøkelsen fra Norstat mener at det eller de kosttilskuddene de bruker fungerer i forhold til de forventningene de hadde til produktet da de begynte, er det jevnt over en høy andel som oppgir at de ikke vet om kosttilskuddet de tar fungerer.

Tran og Omega-3 er de mest solgte kosttilskuddene her i landet, med D-vitamin og Multivitamin på de neste plassene.

Stor forskjell mellom kjønnene

Undersøkelsen viser også at kvinner er generelt mer opptatt av helse, ernæring, kosthold og trening enn menn. Og mens menn i stor grad holder seg til nettaviser og nettsteder når de søker informasjon om disse temaene, snakker kvinner mer med andre, søker informasjon fra myndigheter og ser TV-programmer. Mange velger også kosttilskudd etter anbefaling av familie, venner og bekjente.

6 grunner til å ta vitamin K2 og D3 i samme kapsel:
  • Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normal benbygning
  • Vitamin K2 bidrar til normal blodlevring
  • Vitamin D bidrar til å opprettholde god benbygning
  • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet
  • Vitamin D bidrar til å støtte god muskelfunksjon
  • Vitamin D støtter immunsystemets normale funksjon

Vitaminer er livsnødvendige

Ordet vitamin kommer fra det latinske ordet “vita” som betyr liv. Vitaminer er livsnødvendige for menneskekroppen. Med noen få unntak, som for eksempel D-vitaminer som dannes i huden når den utsettes for ultraviolette stråler fra sola, produserer ikke kroppen vitaminer selv. Det er derfor viktig å sørge for å få vitaminer gjennom kostholdet.

Har du et normalt sunt kosthold som inneholder både fisk, kjøtt, egg, frukt, bær og grønnsaker får du i deg tilstrekkelige mengder med vitaminene A, B, C, D og E.

Vitamin K2

K2 vitamin dannes av bakterier i mage- og tarmkanalen hos dyr, og vitaminet forekommer i små mengder i animalske produkter – da særlig i lever og godt modnede oster. Vitamin K2 dannes i tillegg ved gjæring av grønnsaker og det er spesielt mye av vitaminet i den japanske retten natto, som består av gjærede soyabønner (kilde: matportalen.no).

Det betyr at du kan få i deg visse mengder K2 vitamin via maten du spiser, men du kan også velge å ta vitamin K2 som kosttilskudd. K2 Vitamin inneholder vitamin D3 og bidrar blant annet til å opprettholde god benbygning, normal blodlevring og god muskelfunksjon.