Tar du godt nok vare på skjelettet ditt?

Ettersom plager relatert til skjelettet ofte ikke synes på utsiden, tenker vi ikke alltid over hvor viktig det faktisk er å vedlikeholde og pleie innsiden. Men skjelettet er kroppens bærende rammeverk og må tas vare på, slik at det ikke forfaller.

En av skjelettets viktigste byggesteiner er mineralet kalsium, og for nordmenn er meieriprodukter den viktigste kilden. Men selv om vi er et ostespisende og melkedrikkende folkeslag, er vi likevel på verdenstoppen når det gjelder plager relatert til benhelsen. Årsaken til dette er ikke kjent, men et lavt nivå av vitamin D kan være noe av grunnen.

Skjelettets viktigste byggesteiner er mineralet kalsium

Vitamin D regulerer nemlig opptaket av kalsium i tarmen, og er derfor viktig for at kroppen skal utnytte mineralet i kosten. Vitaminet er ikke bare vesentlig for å bygge og bevare et sterkt skjelett så lenge som mulig, men spiller også en rolle for både muskler og immunforsvar. Og både kalsium og vitamin D fungerer enda bedre sammen med vitamin K2. Hvorfor er det slik?

Skjelettet brytes ned og bygges opp

Skjelettet er langt fra dødt, og består av levende vev som går gjennom en kontinuerlig nedbryting og oppbygging ved hjelp av to viktige celletyper; osteoklaster og osteoblaster. Osteoklastene bryter ned benvev, mens osteoblastene bygger det opp igjen til en motstandsdyktig struktur. Under oppbyggingen av benvevet, dannes proteinet ostekalsin. Dette proteinet blir syntetisert av vitamin D og aktivert av vitamin K2 – et samspill som gjør at kalsiumet lettere havner i skjelettet der det hører hjemme.

Visste du at det faktisk tar ti år før denne prosessen er gjentatt så mange ganger at skjelettet er bygget helt opp igjen? For å sikre at det nye skjelettet blir like sterkt som det forrige, er det derfor – i tillegg til aktivitet – viktig å få i seg kalsium og vitaminene K2 og D, som du kan få i deg enten gjennom K2-vitaminrik kost eller som tilskudd.

6 grunner til å ta vitamin K2 og D3 i samme kapsel:
  • Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normal benbygning
  • Vitamin K2 bidrar til normal blodlevring
  • Vitamin D bidrar til å opprettholde god benbygning
  • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet
  • Vitamin D bidrar til å støtte god muskelfunksjon
  • Vitamin D støtter immunsystemets normale funksjon

Hva påvirker benhelsen din?

Det er viktig å huske på at det er flere ulike faktorer som påvirker benhelsen vår, der fysisk aktivitet, genetikk og næringsstoffer er de aller viktigste. Arv og genetikk får du naturligvis ikke gjort noe med, men både hva du putter i deg og aktivitetsnivå er gode valg du selv kan ta for å legge grunnlaget for en god benhelse nå og for fremtiden.

Nå vet du også hvorfor K2 Vitamin kan spille en rolle i fornyelsen av benhelsen din. I én kapsel får du ikke bare vitamin K2, men også vitamin D – en kombinasjon som blant annet kan bidra til å opprettholde en normal benbygning og muskelfunksjon.