K2-vitamin får mye oppmerksomhet i matvareindustrien

Har du fått med deg at vitamin K2 stadig får mer oppmerksomhet i matvareindustrien? Det kan bare bety én ting – at vitaminet virkelig er viktig for folkehelsa.

Det startet for en tid tilbake da landets største meieriprodusent lanserte en ny type syrnet melk med melkesyrebakterier som produserte vitamin K2. Med sin sterke posisjon i markedet ønsket de å hjelpe befolkningen med å ta grep for en bedre helse.

Noen ganger er informasjonen om K2 mer forvirrende enn oppklarende

Deretter så vi at vitamin K2 fortsatte å fange oppmerksomheten til forskere, også innen matvareindustrien. Det var forskere ved matforskningsinstituttet Nofima som blant annet studerte hva som skjer i musklene når de blir utsatt for belastning, som under trening.

I forsøkene fant de at muskelcellene som fikk tilskudd av vitamin K2 produserte mer energi, ble friskere og vokste mye bedre. Musklene beveget seg i tillegg fortere sammenlignet med muskelceller uten K2.

De konkluderte derfor med at vitamin K2 kan bidra til å gjøre deg sterkere, og kom med en anbefaling om å spise matvarer med K2-vitamin, som kjøtt og kjøttprodukter, eller å ta tilskudd.

Men noen ganger er informasjonen om K2 mer forvirrende enn oppklarende.

Viktig å skille mellom K1 og K2

Det er godt kjent at vi trenger vitamin K for å opprettholde en normal benbygning, og at det bidrar til normal blodlevring. Det innebærer at det er viktig for at blodet skal koagulere, altså at kroppen selv skal være i stand til å stoppe blødninger.

6 grunner til å ta vitamin K2 og D3 i samme kapsel:
  • Vitamin K2 bidrar til å opprettholde normal benbygning
  • Vitamin K2 bidrar til normal blodlevring
  • Vitamin D bidrar til å opprettholde god benbygning
  • Vitamin D bidrar til normale kalsiumnivåer i blodet
  • Vitamin D bidrar til å støtte god muskelfunksjon
  • Vitamin D støtter immunsystemets normale funksjon

Men vitamin K finnes ikke bare i én form, og vanlig kost dekker ikke nødvendigvis behovet. Dette kommer ikke alltid like godt frem når det informeres om vitaminet – blant annet av ulike opplysningskontorer for landbruket.

Det er nemlig viktig å skille mellom de to typene; vitamin K1 og vitamin K2.

  • Vitamin K1 er viktig for koagulering av blodet, samt at det kan gi bedre benhelse.
  • Vitamin K2 er også delaktig i koaguleringen av blodet, og aktiverer proteinet MGP (Matrix gla protein) som bidrar til å redusere kalsium i åreveggene. K2 aktiverer i tillegg til proteinet osteocalcin, som øker tilførselen av kalsium til skjelettet.

Selv om det ser ut som de virker for mye av det samme, så har de likevel ulike funksjoner knyttet til både hjerte- og benhelse.

I likhet med andre fettløselige vitaminer er vi avhengige av å få det i oss via maten eller tilskudd, og der er forskjellene mellom de to formene enda større:

  • Vitamin K1 finnes i grønne grønnsaker, og da særlig i bladgrønnsaker som spinat, rosenkål og brokkoli.
  • Vitamin K2 produseres av ulike bakterier og finnes i fermenterte oster, noen meieriprodukter, kjøtt og gjæret mat. Den japanske matretten natto inneholder mest K2-vitamin, mens den største K2-kilden i norsk kosthold er rakfisk. K2 produseres også i en liten mengde i tarmen.

Det er ingen tvil om at det er lettere for de fleste av oss å spise mat med mer vitamin K1 enn vitamin K2.

Betydning for folkehelsa

Selv om vi nå kan få i oss K2-vitamin blant annet via syrnet melk, så blir det en ganske liten mengde sammenlignet med det å ta vitaminet som tilskudd.

I K2 Vitamin Infinity er det hele 200 mikrogram vitamin K2 per kapsel, noe som tilsvarer K2-vitaminet fra 20 liter melk om dagen! Og selv om vitaminet finnes naturlig i kjøtt, må man spise flere kilo kjøtt hver eneste dag for å komme opp i samme mengde.

Det kan faktisk ha noe å si for folkehelsa

Nå som matvareindustrien også har fått øynene opp for vitaminet, så er det nok et bevis på at det ikke bare er kommersielle aktører som vil selge vitaminet, men at det faktisk kan ha noe å si for folkehelsa.

Spiser du sunt og variert trenger du ikke noe annet enn K2-vitamin, og med kapslene K2 Vitamin Infinity kan du være sikker på at du får det i deg hver eneste dag.