Hva er normal hjertefunksjon?

Med normal hjertefunksjon mener vi at blodet ditt har sunne blodverdier og at det er akkurat passe tykt. Når blodet i kroppen din klumper seg, øker risikoen for både åreforkalkning og blodpropp.

Nettopp derfor er det viktig å gjøre det du kan for å vedlikeholde blodårene og dermed hjertefunksjonen din. Du har faktisk 100 000 kilometer med blodårer i kroppen din. Det tilsvarer en strekning på to og en halv gang rundt jordkloden. sunne blodverdier er derfor nødvendig for at blodet skal kunne fraktes fritt gjennom selv de tynneste blodårene, eller kapillarene som de heter.

Sunne blodverdier er også viktig med tanke på blodtrykket ditt, som det forresten er ekstra viktig å følge med på jo eldre du blir.

Vedlikeholder sentrale funksjoner

Vitamin B1, også kalt tiamin, er en viktig komponent i energistoffskiftet, da vitaminet er en viktig bidragsyter i omsetningen av karbohydrat til druesukker, eller glukose. Når druesukker forbrennes i kroppen din, oppstår energi som er viktig for at blant annet hjerte, hjerne og muskler skal kunne fungere.

Vitamin B1 er et vannløselig vitamin, og kroppen må få daglig tilførsel

Du finner vitamin B1 i mange forskjellige matvarer, og da særlig i grove kornprodukter, belgfrukter, som for eksempel erter og bønner, og i magert svinekjøtt. Men du finner også vitamin B1 i melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær og poteter.

Vitamin B1 er et følsomt vitamin som kan brytes ned av varme, som i for høy steketemperatur, alkohol og kaffe. Det er for eksempel mange alkoholikere som lider av mangel på vitamin B1.

Daglig tilførsel er viktig

Ettersom vitamin B1 er et vannløselig vitamin, må kroppen få daglig tilførsel fra matvarer eller kosttilskudd. Det tar bare et par uker uten vitamin B1 før kroppen begynner å reagere.

Typiske symptomer på mangel på vitamin B1 er nedsatt appetitt, konsentrasjonsvansker, tretthet og irritabilitet. Noe som ofte medfører vekttap, forstoppelse, nedsatt muskelkraft og en stikkende følelse i fingre og tær.